7 Kasım 2017 Salı

Sayın Başbakanım; Diyanet İşleri Başkanlığının sitesini inceledim. Şu bulgulara rastladım: 2017 Diyanet İşleri bütçesini incelediğimde, Personel giderleri, sosyal güvenlik pirimleri büyük ölçüde bütçeyi kaplamışken, cari transferlerle yurt dışına ağırlıklı transferler olduğu, sermaye giderleri olarak gayri menkullerin bakım ve onarımın kadük kaldığını, bu bakım onarımın dernekler vasıtasıyla vatandaşın yardım adıyla sırtına bindiğini görmekteyiz. Yine “Kâr amacı gütmeyen kuruluşlar” için ise 279.6 milyon lira para aktarılmış. Bu kuruluşları da merak ettim. Diyanetin teşkilat yapısını incelediğimde;17 başkanlığı ve müdürlüğü var. Yatırımı Emlak ve Teknik Hizmetler Daire Başkanlığını incelediğimde, Müştemilat ve kira gelirlerinden elde edilen 2014 de 776 dernek/vakıf 13.966.285 TL, 2015 de 238 dernek/vakıf 4.825.600 TL, 2016 da 34 dernek/vakıf 937.000 gelirleri olmuş. Bütçe yatırım ve ödeneklere bakıldığında müftülük hizmet binaları kütüphane v.s,, İhale Alt yapı onarım Tadilat işlerine bakıldığında genelde başkanlık hizmet binalarının bakım onarımı, badana boyası, Kar amaçlı güdülmeyen kuruluşlara yardıma bakıyoruz 4 yurt dışı camine yardım, Kırıkkkale nur cami,, Bartın Ünv. Kampüs cami yapılmış, Teknik desteğe bakalım yapılacak cami, kuran kursu, lojman, hizmet binası v.s proje ve yapımında bilgi vermek, teknik yardımda bulunmak diyor.Yapı güvenliği çalışmaları olarak Diyarbakır ve Şırnak il ve ilçeleri dışında yapılan çalışma yok?

#1701674781 Başvuru Detayı
Başvuru Tarihi:
Başvuru Yolu:
Başvuru Tipi:

Sayın Başbakanım 
İLGİ 1701485091 sayılı başvurum 
İLGİ yazımla İlimiz İlkadım belediyesi sınırları içinde bulunan Abdullah Paşa Camisinin kubbesinde çatlaklık olduğunu resimleri ile bildirmiştim. Konuya binaen İlkadım Müftülüğü Cami derneğince yapılacağını bildirmiştir. 
Sayın Başbakanım aşağıda caminin kubbenin içten görüntülerini,resimlerini gönderiyorum. Bu cami İl müftülüğünün yanındadır. Zaman zaman müftülük personeli bu camide vaazda vermekte, namazlarını burada kılmaktadır. Bu caminin yanında eski müftülük binası vardı sonra birleştirmişler yekpare cami haline getirilmiştir. Caminin yarısı vakıf yeridir. Tavanda naylon yapıştırıp, kenarından çıkarılan hortumla kubbeden gelen suyu bir hortum vasıtasıyla dışarıya verilmektedir. Bu garabet çözümle o cami İl müftülüğünün dizinin dibinde durmaktadır. Bu görüntü Müftülüğün dibinde yakışıyor mu sayın Başbakanım? Sayın İlkadım kaymakamımız sanırım iki kez yapımını vermişlerdi. Ama orada öyle o cami bakımsız halde durmakta müftülük personelimiz de o görüntü ile vaaz vermeye devam etmektedir! Bu gün itibariyle Sayın Müftü yardımcımıza gittim. Durumu ilettim. Dernek ile temas etmemi ilkadım müftülüğüne bildirilip yardım toplanıp yapılır diye beni cevapladı.. 
Sayın Başbakanım; bir dönem Havza'da dernek de görev aldım. Dernek yönetimlerinin Külli bakım ve onarımları üstlenmesi, yapması mümkün değildir. Bu külli bakım ve onarımlar karşısında cami dernekleri esnafa borçlanmakta ve zor durumlara düşebilmektedir. Bir dönem bende cami derneğinde yaşadığımdan biliyorum. Artık halktan da aile gelir gider dengesinin bozulmasından, borçlanmalardan dolayı bu yardımlara artık ciddi ciddi homurdanmalar artmaktadır Aynı zamanda bu derneklerin yaptırdığı tamirat, bakım ve onarımlarla caminin tarihi dokunun bozulmasına yol açabilmektedirler. 
Sayın Başbakanım; Diyanet İşleri Başkanlığının sitesini inceledim. Şu bulgulara rastladım: 
2017 Diyanet İşleri bütçesini incelediğimde, Personel giderleri, sosyal güvenlik pirimleri büyük ölçüde bütçeyi kaplamışken, cari transferlerle yurt dışına ağırlıklı transferler olduğu, sermaye giderleri olarak gayri menkullerin bakım ve onarımın kadük kaldığını, bu bakım onarımın dernekler vasıtasıyla vatandaşın yardım adıyla sırtına bindiğini görmekteyiz. Yine “Kâr amacı gütmeyen kuruluşlar” için ise 279.6 milyon lira para aktarılmış. Bu kuruluşları da merak ettim. 
Diyanetin teşkilat yapısını incelediğimde;17 başkanlığı ve müdürlüğü var. 
Yatırımı Emlak ve Teknik Hizmetler Daire Başkanlığını incelediğimde, Müştemilat ve kira gelirlerinden elde edilen 2014 de 776 dernek/vakıf 13.966.285 TL, 2015 de 238 dernek/vakıf 4.825.600 TL, 2016 da 34 dernek/vakıf 937.000 gelirleri olmuş. 
Bütçe yatırım ve ödeneklere bakıldığında müftülük hizmet binaları kütüphane v.s,, İhale Alt yapı onarım Tadilat işlerine bakıldığında genelde başkanlık hizmet binalarının bakım onarımı, badana boyası, Kar amaçlı güdülmeyen kuruluşlara yardıma bakıyoruz 4 yurt dışı camine yardım, Kırıkkkale nur cami,, Bartın Ünv. Kampüs cami yapılmış, Teknik desteğe bakalım yapılacak cami, kuran kursu, lojman, hizmet binası v.s proje ve yapımında bilgi vermek, teknik yardımda bulunmak diyor.Yapı güvenliği çalışmaları olarak Diyarbakır ve Şırnak il ve ilçeleri dışında yapılan çalışma yok? 
Malzeme Yönetimi ve Satın Alma Daire Başkanlığının görevlerinin Başkanlığın genelini ilgilendiren mal ve hizmet alımlarıyla ilgili iş ve işlemleri yürütmek.tir demektedir.,Diyanet’in 2017 yılı performans programına göre personel sayısı 117 bin 378. Müftülüklerde görevli personel sayısı ise 115 bin 218. Bütçeden bu yılın tamamı için 4 milyar 368 milyon lira ödenek alan Diyanet, bu paranın yüzde 97’sinden fazlasını harcamış durumda. Yani bakıyoruz hiç bir camiye bakım onarım ile ilgili yok denecek kadar çivi çakılmış. 
Görünen o ki bünyesinde tarihi nitelikte camileri barındıran Diyanet İşleri Başkanlığı yapısına İnşaat, emlak, Daire Başkanlığını katılması, bir düzen içinde T.S.K.lerinde ki gibi cami dernek, Kur'an Kursu, ve her türlü müştemilatının onarımını kendi bünyesinde oluşturacağı ekiple yapmalı, tarihi nitelikteki bina ve eserlerin bilgisiz insanların elinde bozulmasına engel olunmalıdır. 
Sayın Başbakanım Diyanet İşleri; 
a. Tüm mezhepsel faktörleri dikkate alarak kalıcı projeler üzerinde çalışılmalıdır. 
b.. Toplumda artan suç artışını dikkate aldığımızda Diyanetin ve görevlilerinin fonksiyonu sorgulanmalıdır. 
c. Cemaatsel olarak da Fetöş örgütünün taban bulduğu Diyanet İşleri olduğunu düşünürsek Diyanet de iyice temizlik yapılmasının gerektiğini düşünüyorum. 
d. Diyanete İnşaat bakım onarım Genel müdürlüğü teşkilatı kurulmalı, cami,mescit ve yapılacak Kur’an Kursları standart hale getirilmeli, Bütün bakım ve onarım Dernekler vasıtasıyla halka yıkılmamalı bütçeden ödenek ayrılmalıdır. Dernek yönetimleri zorlanarak külli harcamalara yöneltilmekte, dernekte görevliler zor anlar yaşamaya maruz bırakılmaktadırlar. (Bir dönem bende yönetimlerde bulundum) Diyanet İşleri şu anda sorunu Derneklere yıkarak hazırcı bir anlayışla görev alanını tanzim etmekte olduğunu görüyorum. 
e. Cami derneklerinde mutlaka genç personelin olması sağlanmalıdır. 
f. Önüne gelenin keyfine göre istediği yere cami v.s kurulmasına mani olunmalı, yapılan caminin yapısal eser olmaları sağlanmalıdır. 
g. Vaaz verecek personelin mümkünse İlahiyat Fakültesi mezunu olması sağlanmalı, tüm personelin Her yıl mesleki olarak imtihana tabi tutulup derece terfi ettirilerek bilgisiz ilgisiz kişiler ayıklanmalıdır. 
h. İmam hatipler dini konuları korkutarak değil Allah’ü Zülcelal Hazretlerini sevdirerek topluma anlatmaları sağlanmalı, Bir sıra saf dolan safların artırılmasına çalışılmalıdır. 
Sayın Başbakanım tüm camilerimiz hemen hemen bakımsızdır. Bu camilerin bakımı derneklere yıkılmamalıdır. Diyanet İşlerinde bu konu ile ilgili bir birim oluşturulup T.S:K. lerindeki gibi bakım onarımları yapımı sağlanmalıdır. 
Bu konuya zatı alinizin el atmanızı, halkı bezdirecek bu yardım sağlama işlemlerine bir düzen sağlanmasını arz ederim.
Ekli Dosyalar:
 Başvuru hareketleri için tıklayınız.

 08.11.2017 02:12 tarihinde internet üzerinden başvuru alındı.
















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder