8 Eylül 2017 Cuma

Samsun Site Cami Külliyesinin Bakım ve Onarımı, Restorasyon eksikliği

bimerbilgi1@basbakanlik.gov.tr
Cmt 9.9.2017, 01:43
Siz;
https://www.bimer.gov.tr/images/logo.png
Sayın MUSTAFA KEMAL BEKTAŞ,

T.C. Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER)’ ne yapmış olduğunuz
başvurunuz 09.09.2017 tarihinde alınmıştır.
Başvurunuzu 
1701303584 sayısı ile takip edebilirsiniz.
#1701303584 Başvuru Detayı
Başvuru Tarihi:
Başvuru Yolu:
Başvuru Tipi:
Sayın Başbakanım; 
Samsun'un İlkadım ilçesinde 1980 yılında ödüllü proje yarışması sonucu yapılan Site Cami ile ilgili sorunlar var. 
Bu caminin yapılış zamanında çok sıkıntılar çekilmiş özene bezene harika bir cami meydana getirilmiştir. Cami ile ilgili detayları verip sorunu zatıalinize arz edeceğim. 
Cami için düzenlenen Proje yarışması 4 Kasım 1973 tarihinde sonuçlanır; Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Öğretim Görevlisi Mimar Vedat İŞBİLİR ile Ankara Zafer Mühendislik ve Mimarlık Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Mimar Sevinç ŞAHİN’inin müşterek eseri birinci seçilir. 
İlk bakışta bir Cami olarak görülen burası aslında derin bir mazisi olan ve içinde ibadethane dışında birçok organı barındıran abide bir eserdir. Bu eserin yapılışıyla her şeyden önemlisi “şehrin göbeğinde Türklük, İnsanlık ve İslamiyete kara bir leke ve yüz kızartıcı bir pislik ve ahlaksızlık membası olarak, yarım asırdır günah işlenen, Türk anası olmaya layık kadınlarımızın satıldığı bir resmi fuhuş yuvasının tasfiye edilmesidir.” 
16 Ağustos 1972 ve 17 Aralık 1972 tarihlerinde yapılan Samsun Belediye Meclisi toplantılarında “Şehir İmar planında değişiklik yapılarak, Gazi Caddesi ile Osmaniye Caddesi’nin arasında Mevlevi sokak sınırında 9,736 metrekarelik imar adası “Belediye Külliyesi”ne tahsis edilir. 

23 Ocak 1976 tarihinde ihale edilen eserin birinci kısım inşaatına 15 Şubat 1976, ikinci kısım inşaatına da 10 Ekim 1976 tarihinde başlanmış ve 1982 yılı Ramazan-ı Şerif ayında Camii ibadete açılmıştır. 
Site Camii inşaatına 1976 tarihinde başlanılmış 1980 yılında ibadete açılmıştır. 
Ne var ki cami yapılışında özellikle kubbe kaplamada ciddi hatalar yapılmıştır. Kubbe önce 10x15 cm ebadında seramiklerle kaplanmış, cami binasının oynaması neticesinde kubbe su almıştır. Bu olaydan sonra gerekli inceleme ve araştırmalar yapılmış ama yine de devamlılık sağlayacak bir proje üretilememiştir. 
Dükkanların üzeri ile kubbedeki seramikler üzerine demir çerçeveler arasına fiberglas denilen polyester ürün kaplanmış, bu da güneş ısısına dayanamayarak yer yer patlama ve kopmalar olmuş, kubbe 2. kez yeniden su almıştır. 
Konu ile ilgili yerel basında da haberler yapıldığı halde kimse kalıcı bir çözüm üretmemiştir. 
http://www.hedefhalk.com/site-caminin-durumu-uzuyor-1180106h.htm 
Bu site caminin son durumunu gören cemaat olsun, cami altında ki esnaflar olsun herkes üzülmekte, her tarafı dökülen caminin altında yer alan dükkanlara yağmurlu havada su basmakta, bir önlem alınmasını herkes talep ettiği halde kimse kılını kıpırdatmamakta, günden güne güzel camimiz dökülmektedir. 
Caminin altındaki esnaflarda bu konudan şikayetçi olup bir yağmur yağışında bu dükkanlara tepesinden yağmur damlamaktadır. Caminin içindeki kubbe de dahi tavandan akmalar gözükmektedir. 37 yıllık külliyenin mevcut hali adeta şu anda içler acısı olup her tarafı dökülen ve yağan yağmurlar sonucu zaman içerisinde her tarafı korozyona uğrayarak cami elden iyice çıkmaktadır. Samsun'a kazandırılan böyle bir eserin Allah'ın evinin adeta kaderine terk edilmiş durumda olması sizce normal midir? 
Bu güzelim eserin sağına soluna zaman içinde külliyeye projesinden aykırı olarak, kaçak olarak uygunsuz ilaveler yapılmış olup bu yapıların da arındırılması gereklidir. Devletin bu esere el atması gerekmektedir. 
Sayın Başbakanım; 
Bu eserin geleceğe aktarılmasının en iyi çözümü caminin tescil edilerek Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın da desteği ile ancak cami hayata kazandırılabilir. 
Sayın Başbakanım bu olan bitene nedense herkes kayıtsız kalmakta bu tutum ve davranış da caminin iyice elden çıkmasına çanak tutmaktadır. Cami ile ilgili çekilmiş görüntüler EK'tedir. Burada ki kayıtsızlığa zatıalinizce el atılmasını, caminin tescil ettirilerek Kültür bakanlığına yada vakıflara genel Müdürlüğüne devir edilerek bu eserin kurtarılmasını, Cenab-ı Zülcelal hazretlerinin bu mabedinin bir an önce kurtarılması için emirlerinize arz ederim.
Ekli Dosyalar:
 Başvuru hareketleri için tıklayınız.
 Başvuru hareketleri için tıklayınız.
 09.09.2017 01:43 tarihinde internet üzerinden başvuru alındı.
 11.09.2017 12:56 tarihinde BİMER tarafından SAMSUN VALİLİĞİ tarafına sevk edildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder