23 Nisan 2018 Pazartesi

ŞU EĞİTİM SİSTEMİMİZ !!!! Ah şu eğitim sistemimiz !! Dünya’nın hiçbir ülkesinde eğitim sistemi yaz boz tahtası haline getirilmiş bir ülke var mıdır? Hasbel kader bir kızım var. Onu okutmaya başladıkça eğitim sistemimizde ki garabetlerle tanışmaya başladık. Ana okulundan bir şey anlamadık. İlkokula başladığında el yazısı çıktı. Alman ekolü el yazısı. El yazısı maalesef çocukların yazma hızını kesti. Sonra düz yazıya geçtiler. Bu seferde hızlanamadılar. Derken kızım Melike Sudenur ile birlikte tüm çocukların başına TEOG felaketi çıktı. Lise ve üniversite düzeyinde de aynı problemler yaşanmakta.

ŞU EĞİTİM SİSTEMİMİZ !!!!

Ah şu eğitim sistemimiz !!
Dünya’nın hiçbir ülkesinde eğitim sistemi yaz boz tahtası haline getirilmiş bir ülke var mıdır?
Hasbel kader bir kızım var. Onu okutmaya başladıkça eğitim sistemimizde ki garabetlerle tanışmaya başladık. Ana okulundan bir şey anlamadık. İlkokula başladığında el yazısı çıktı. Alman ekolü el yazısı. El yazısı maalesef çocukların yazma hızını kesti. Sonra düz yazıya geçtiler. Bu seferde hızlanamadılar. Derken kızım Melike Sudenur ile birlikte tüm çocukların başına TEOG felaketi çıktı.  Lise ve üniversite düzeyinde de aynı problemler yaşanmakta..
TEOG sonucu kızımın sınıfında bayağı dökülme oldu. Oysa bu çocuklarımızı bende dahil dershanelere gönderdik tonlarca para aktardık. İçim acıdı çocuklarımıza Sayın Cumhurbaşkanına yazdım:
Sayın Cumhurbaşkanım TEOG niye var? Okullar niye var? Öğretmenler niye var? Dershaneler niye var? Dedim. Bu öğretmenler öğretemiyor mu? Okullar neden var? Ya dershaneleri kapatın ya okulları kapatın. Bu aileler tonlarca para verdi çocukları için sonuç hüsran!  Parası olan harcadı olmayan kredi çekti. Parası hiç olmayan maddi imkansızlığı olmayan ne yapacak? dedim dile getirdim CİMER’den. Kısa bir zaman sonrada Cumhurbaşkanımız TEOG’u kaldırdık dedi. Milli Eğitim Bakanımız galiba hazırlıksız yakalandı ki sistemle ilgili bir karmaşa oldu. Şimdide garip bir sisteme dönüştü. Gerçi kızım iyi puan aldı tercihi ile de  istediği ve beğendiği iyi bir okulu tercih etti. (Onur Ateş Lisesi)
Okuluna başlayalı her gün takip etmekteyim. Müfredatları yoğun. Ama eğitim sistemini gözlemlediğimde bana çok garip geliyor. Çocuklar okula gitmek istemiyor. Kitap okuma alışkanlıkları sönük. Her gün tatil olsa tatil yapacaklar. Bizler koştura koştura okula giderdik. Bir kitabı üç kişi paylaşırdık. Bizim zamanımızda servisde yoktu ! Ne oldu bu okullara ve çocuklarımıza anlayamadım !
Bakın eğitim sistemi gözlemlerimi not aldım sizinle paylaşayım. Haklımı yım değil miyim?:
Mevcut Eğitim Sistemimiz:
-          Genellikle öğrenmeye değil öğretmeye;
-          Yapmaya değil bilmeye;
-          Araştırmaya değil ezberlemeye;
-          İşe, mesleğe değil şekle;
-          Temel anahtar kavramları kazandırmaktan çok gereksiz ayrıntılara;
-          Çocuğun yeteneğini ortaya çıkarmaktan çok verilen bilgileri ölçmeye;
-          Çocuğun özünü, ruhunu, şuurunu geliştirmekten, güçlendirmekten  çok çocuğun görüntüsünü değiştirmeye;
-          Çocuğun kişiliğini ve karakterini geliştirmekten çok, müfredat programlarını bitirmeye;
-          Çocuğun kendi kendisinin olduğunu anlamasından çok, bizim istediğimize göre, büyüklerinin istediği onun hakkındaki kararına göre yetiştirilmesi ;
-          Çocuğu üreticiliğe, tutumlu olmaya ve tasarrufa değil tüketiciliğe, israfçılığa;
-          Çocuğun eleştirici, bağımsız ve hür bir dimağ ve medeni cesaret sahibi olmaya değil, genellikle eleştirmemeye;
-          Çocuğun Düşünmeyi geliştirmeye, özendirmeye değil mevcutla yetinmeye ve genelde halini kabullenmeye;
-          Çocuğun aklı ve mantığını değil mutlak itaate zorlamaya;
-          Çocuğun Mesleki ve teknik eğitimine değil, akademik ve genel eğitime;
-          Çocuğun başarısını değil başarısızlığını ölçmeye;
-          Çocuğun yeteneğe göre seçen, değerlendiren, yönlendiren değil, elemeye, itmeye, sistemin dışına atmaya;
-          Çocuğa öncelik ve değer veren bir yaklaşımı anlayış ve uygulama içindedir. Bütün bunların sonucu davranışa değil diplomaya değer veren bir eğitim sistemimiz mevcuttur.

Gözlemlerim bunlar ! Sizce haksız mıyım?
Eğitim Sistemimizinn sadece diplomaya değer verdiği ve bu nedenle üniversite önüne öğrenci yığdığı hakkındaki bu teşhisler az gelişmiş ülkelerdeki kuruluşların çoğunluğunun uzun vadeli insan gücü ihtiyaçları hakkında fikir sahibi olmayışlarından kaynaklanmaktadır.
Ülkemizde öğretimcilerimizin çoğunluğu tesadüfen bu mesleği seçtiğini ve ya öğretmenliği sevmediğini, işsizlikten dolayı tercih ettiğini söyleyen öğretmenlere eğitim teslim edildiğini çeşitli platformlardan öğrenmekteyiz.
Bu nedenle eğitim sistemimiz adam akıllı kökten bizim kültürümüze uyacak şekilde düzeltilmelidir. Zeki olan beyin güçlerimizi dış ülkelere kaptırılmamalı ulusal oluşturulacak milli bir platformda ülke içinde bu insanlarımızdan yararlanılmalıdır.
Her şeyden önce ailelerimiz iyi bir pedagoji ve psikolojik eğitimine tabi tutulmalıdır.

Saygılarımla

Mustafa Kemal Bektaş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder